Dzień tosta
Dzień tosta
Dziś w całej szkole pachniało tostami, a wszystko to za sprawą uczniów z klasy VII. Przyrządzone przez nich tosty były wyjątkowo pyszne: z serem, z szynką i serem, z nutellą, z dżemem, a do tego kakao z bitą śmietaną i piankami. Pyyyychota!!! W tak przyjemny i smaczny sposób zakończyliśmy ostatni dzień lutego. Dziękujemy za tak liczne zainteresowanie.
Kilka ciekawostek o tostach
Skąd pochodzą tosty? Pierwsze chleby tostowe wypiekano we Francji i w Holandii w II połowie XVIII wieku.
Kiedy wymyślono tosty? Tosty są obecne w naszym menu od XIX wieku. Początek był prozaiczny - dwie kromki chleba zarumienione na patelni.
Jak się robi tosty po francusku? Kromki moczymy z obu stron w roztrzepanym jajku. Smażymy na rozgrzanym maśle (około 1 płaska łyżka) na średniej lub małej mocy palnika, na złoty kolor z obu stron. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Jak zrobić tosty angielskie? Kromki chleba umieść w tosterze, na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, aby ładnie się zarumieniły. Gorące tosty posmaruj masłem, a następnie pastą z fasoli. Na koniec posyp je szczypiorkiem oraz czerwoną cebulą.
Jakie są rodzaje tostów?
tosty z tostera, czyli rodzaj grzanki smarowanej np. masłem,
tosty z opiekacza, czyli podawana na ciepło kanapka z dodatkami,
tosty z patelni, czyli moczony np. w jajku chleb smażony na tłuszczu
Tekst: B. Kacprzak/T. Głaz